Lev juhoafrický (Panthera leo krugeri)

3. května 2008 v 17:22 | Amaterasu&Oki |  Druhy a podruhy mačkovitých šeliem
Rozšírenie: trávnaté a krovinaté africké savany
Rozmery: výška v kohútiku 80 - 110 cm, dĺžka chvosta 70 - 105 cm, dĺžka tela samca170 - 190 cm, dĺžka tela samice 140 - 175 cm, hmotnosť samca 150 - 250 kg, hmotnosť samice 120 - 180 kg
Potrava: obvykle veľké a stredné kopytníky - zebry, gazely, antilopy, ale aj drobné cicavce a mláďatá žiráf, hrochov, nosorožcov
Spôsob života: jediná sociálne žijúca veľká mačka, vytvára skupiny 7 - 10 jedincov (výnimočne 20 - 30 jedincov), samice a mladé jedince (samice aj samci) lovia, v skupine žijú aj 2 - 3 dospelí samci chrániaci teritórium skupiny, teritórium značkujú močom a revom, ktorý je počuť na vzdialenosť až 8 km
Rozmnožovanie: gravidita 100 - 116 dní, samica rodí 2 - 4 škvrnité mláďatá s pôrodnou hmotnosťou 1300 g, pohlavná dospelosť u samíc v 3 roku a u samcov v 5 - 6 roku života
Dĺžka života: 12 - 15 rokov, v zajatí až 25
Zvláštnosti: chvost zakončený štetkou z čiernych chlpov s rohovitým tŕňom, samec má hrivu, ktorá ho chráni pred prudkými údermi láb pri súbojoch, v prírode im konkurujú leopardy a hyeny škvrnité, biela forma sa vyskytuje vzácne aj v prírode
Početnosť: klesajúca, kvôli strate a deštrukcii biotopu (konflikt s človekom kvôli životnému priestoru), strate koristi a nekontrolovanému lovu, patrí k ohrozeným druhom živočíchov
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama