Jaguár Americký (Panthera onca)

3. května 2008 v 17:37 | Amaterasu&Oki |  Druhy a podruhy mačkovitých šeliem
Jaguár americký je najväčšia americká mačkovitá šelma. Je to samotársky lovec, ktorý sa živí najväčšími hlodavcami, rybami, malými aligátormi, korytnačkami, domácimi zvieratami a menšími druhmi kopytníkov. Jaguár korisť vysliedi, pomaly sa k nej priblíži, alebo striehne a čaká na mieste. Potom po krátkom behu zabije korisť úderom laby a strhne ju na zem. Jaguáre sú jediné mačkovité šelmy, ktoré zabíjajú prehryznutím hlavy a nie krku. Jaguár sa kvôli svojej ťažkej telesnej konštrukcii nemôže dobre šplhať, ale je dobrým plavcom. Po tigrovi a levovi je jaguár tretia najväčšia mačkovitá šelma na svete. Jaguár žije väčšinou v ďaždovom lese. Občas žije aj v savane zarastenej stromami, húštinami, alebo trstinou. Okrem toho sa nachádza v Južnej a Severnej Amerike. Jeho teritórium má rozlohu asi 25 až 150 km². Dorastá do dĺžky 100, niekedy aj 180 centimetrov a k tomu ešte 40-70 centimetrov dlhý chvost. Jeho hmotnosť sa pohybuje medzi 70 (u samíc) a 110 kg (u samca). Farba je jasno zlatožltá, niekedy prechádza do červena s čiernymi prstencovými škvrnami. Tieto škvrny sú oveľa väčšie než má leopard. Čas párenia jaguára pretrváva celý rok. Samica porodí 1-4 mláďatá. Mladé vychováva predovšetkým samica, ale pri výchove bol pozorovaný aj samec. Doba jeho života je v priemere 10-12 rokov v divočine a 20-22 rokov v zajatí.
Čierny panther je v skutočnosti jaguár s nadbtkom čierneho farbiva.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama